Melancholia

Jag har precis kommit hem efter att ha sett Lars von Triers Melancholia. Recensioner är inte min starka sida, men jag gör ett försök.

 

 

Filmens intro är vackert om än surrealistiskt, med korta filmsekvenser i stillbildsformat. Det sker sedan en övergång till filmens första del-Justine, som börjar med en vacker dag ämnad för bröllopsfest. Justine och Michaels bröllopsfest, som börjar bra med pompa, ståt och alla kända ritualer inkluderade. Ganska snart börjar dock Justines melankoliska sida att ta vid, hennes beteende avslöjar hennes avsaknad av framtidstro. Festen slutar med följande ord från Michael "jag åker nu, allt kunde ha blivit annorlunda, bättre" och Justine nickar medhållande och upprepar "ja, annorlunda , bättre".


I filmens andra del-Claire, blir skillnaden mellan Justine och hennes syster Claire framträdande. Justine är sjukligt orkeslös och flyttar in hos systern, hon återhämtar sig dock i samma takt som hennes syster bryts ned av tanken att planeten Melancholia ska träffa jorden och göra slut på allt. Justine har inget annat än en bottenlös längtan efter något annat, möjligen ett slut. Till skillnad från sin syster har Justine inget att förlora.

Mer än så undviker jag att skriva, jag tycker absolut att den är sevärd. Trailern kan man se här.

Kommentarer
Postat av: Linnea

jag vill se den...men just den här sci-fi-grejen med en annan planet (tycker inte om sci-fi-filmer) tycker jag verkar lite skumt...men det kanske bara är en liten del. Den har ju fått bra recensioner och jag brukar gilla Trier och jag gillar Dunst... Så det blir not ett biobesök snart:)

2011-06-20 @ 21:30:42
URL: http://reggieandfriends.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0