I felt it. It was perfect.

I sommras började jag skriva ett inlägg som jag aldrig kom mig för att publicera. Det handlade om strävan efter att vara perfekt och hur det kan yttra sig. I lördags såg jag Black Swan (den var fantastisk). I filmen får vi följa Nina Sayers, redan från filmens början får vi veta att något inte står rätt till. Omgivningen sätter en hög press på henne, rivaliteten dansarna emellan och hennes minst sagt kontrollerande mor sätter sina spår. Pressen att vara perfekt yttrar sig till en början i ett nervöst klösande, men eskalerar snart in i en psykos. Det går inte längre att skilja verkligheten från vanföreställningen.

 

 

Filmen slutar med Ninas ord : "I felt it. It was perfect."

Och det är här jag vill återgå till mitt opublicerade inlägg. Det som hade arbetsnamnet "Om perfektionism, piller och ätstörningar".

Det handlar om den press som sätts på unga kvinnor idag. Vi tillhör en generation där man ska vara allt. Smart. Snygg. Social. Vara glad, kåt och tacksam. Vara perfekt.

Alla dessa krav gör att vi någonstans måste kompensera för det vi saknar, så att vi kan må bättre med oss själva. Som en relativt ung tjej, med en relativt tung utbildning i bagaget har jag sett det mesta. Hon som ännu en dag "råkar" tappa ut sin mat på golvet, eller hon som knaprar antidepressiva medel för att må som vanligt. Men vad är att må som vanligt idag?

Det märkliga med allt detta är att jag talar om kvinnor som är skärpta. Kvinnor med stenkoll, som vet hur fel det är och i teorin är fullt kapabla till att åtgärda sitt problem. Tyvärr fungerar det inte i praktiken. Jag talar av egen erfarenhet. Orimliga krav leder till orimliga konsekvenser.

Och det här är bara en av alla anledningar till att vi fortfarande behöver den internationella kvinnodagen.

Så låt oss för en dag släppa kraven och äta en semla (eller två). Lova.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja den var verkligen underbar

2011-03-08 @ 03:40:17
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Linnea

Bra skrivet, håller med. Kan också känna igen mig i strävan efter att vara perfekt...även om det var mer för många år sedan innan jag vågade ta ett litet steg och flytta till London...vilket jag tror hade en bra effekt på mig.SJälvklart ska vi äta semlor...hoppas jag orkar mer än en!och så filmen, vill jättegärna se! måste ta mig till en bio snarast.

2011-03-08 @ 09:34:28
URL: http://reggieandfriends.blogspot.com
Postat av: lady thirty

bra skrivet!

jag vill också se den filmen och jag lovar att äta en semla eller två ;)

2011-03-08 @ 09:48:40
URL: http://blogg.veckorevyn.com/ladythirty/
Postat av: Sofie i San Francisco

Det där om semlan- done!

2011-03-10 @ 08:51:51
URL: http://scienceandletters.tumblr.com/
Postat av: Sara

Jag känner också igen mig och flera av mina bekanta i det du skriver. Det är det där med att man hela tiden ska vara den duktiga flickan, att göra bra ifrån sig och att vara omtyckt. Pressen blir hård. Det gäller att passa sig för den där väggen som så många går in i, för väl där är det försent att vända tillbaka. Tack för ett bra och viktigt inlägg!

2011-03-11 @ 23:45:59
URL: http://nyfikenienstrut.blogspot.com/
Postat av: thidan

Vill heemskt gärna se den!

2011-03-12 @ 23:33:08
URL: http://thidan.blogg.se/
Postat av: Ida

Bra skrivit!

Den perfekta världen och kroppen finns inte, jag har inte sett filmen ännu, men den måste nog ses skulle jag tro..

2011-04-04 @ 15:29:10
URL: http://festisandi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0